Дарія Яківна Цвєк (дівоче прізвище Маркевич) народилася 10 жовтня 1909 року в містечку Гримайлів, Королівства Галичини та Володимирії Австрійської імперії( нині Чортківський район Тернопільської області), в сім'ї з глибокими українськими традиціями та гарною освітою. Після закінчення гімназії в 1923 році навчалась на педагогічному семінарі Українського педагогічного товариства в Коломиї. Захоплювалася грою на флейті, скрипці, грала в симфонічному оркестрі. Один з улюблених предметів під час навчання була біологія, прихильність до якої визначило її подальший життєвий шлях - робота вчителькою в одній з Львівських шкіл, пропрацювавши так понад 35 років.
Під час викладання доля звела її з майбутнім чоловіком і вони переїхали до Тернополя. В післявоєнні роки, зіткнувшись з нестатками та труднощами галицьких родин, пані Дарія прийняла рішення зайнятися кулінарією, готуючи їжу радянської партійної верхівки, що врятувало її та родину від репресій. Її кулінарні шедеври справили незабутнє враження на офіцерів та їхніх дружин, вона навіть почала вести курси кулінарії. У 1958 році Дарія Цвєк взялася за конспектування своїх кулінарних рецептів і в 1960 році вийшла її перша книга "Солодке печиво", яка перевидавалася дев'ять разів накладом більше мільона примірників. Надалі були опубліковані й наступні кулінарні книги: "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім'ї", "Дітям і батькам", "На добрий вечір" та інші.
Її оптимізм, невтомність, життєрадісність дозволяли продовжувати працювати навіть в 90-річному віці. Дарію Цвек прийнято вважати українським Джеймі Олівером. Померла в травні 2004 року.
Підпишіться на розсилку
і отримайте знижку 10%